Kezdőlap  Cikkek  Üzenőfal  Köszönet  Kapcsolat    *** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!
 

Gólok Kispesten, a Wembley-ben, a vb-döntőben és a BEK-döntőben

 

Index
2006. november 17., péntek 13:36

A múlt évszázad egyik legnagyobb futballistája, Puskás Ferenc bal lábával és góljaival tette magát halhatatlanná.

Puskás Ferenc 1943. december ötödikén mutatkozott be a Kispest színeiben, a Nagyvárad azonban 3-0-ra legyőzte a fővárosiakat. Hogy tehetségét igazolja, második meccsén már gólt is lőtt, de csapata 3-2-re kikapott a Diósgyőr otthonában. A következő év márciusában a Ferencváros ellen már megszerezte első dupláját, 1945. augusztus huszadikán pedig már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott a tizenhét éves ballábas fiú.

Gyorsan vezérré vált

Az osztrákok elleni meccsen egy góllal vette ki a részét az 5-2-es győzelemből. Bő egy hónap múlva a románok ellen már két gólt szerzett a hétből.

1946-ban a Törekvés ellen mind az öt kispesti gólt ő szerezte, hamarosan a válogatottban is vezérré vált. 1952-ben az olimpiai bajnok csapat kapitánya, a nyolc között a törökök ellen, a négy között a svédekkel szemben, a fináléban a jugoszlávok ellen szerzett fontos gólokat.

Az évszázad meccsén az évszázad egyik legnagyobb gólja

1953-ban az évszázad mérkőzésén az angolok 6-3-as londoni legyőzésén lőtt két gólt. A Wembley-ben 105 ezer néző láthatta, amikor az ötösön egy visszahúzós csellel elfektetette az angolok hátvédjét, Wrightot, és a ballal a rövid sarokba bombázta a labdát. Élete és a futballtörténelem egyik legemlékezetesebb gólja volt ez.

Az '54-es világbajnokság előtt a magyar csapat az angolokkal játszotta utolsó előkészületi meccsét, és a Népstadionban 7:1-re verték az angolokat. Puskás akkor is két gólt szerzett, a Dél-Korea elleni első vb-meccsén is.

A Honvéddal is nyerhetett volna BEK-et

A németek elleni csoporttalálkozón Liebrich a gólja után csúnyán lerúgta, a brazilok és az uruguayiak ellen nem is léphetett pályára. A döntő előtt tüzetesen megvizsgálták, a lába rendbejött, és ezt mindjárt a kilencedik percben igazolta, akkor lőtte be a második magyar gólt. A harmadikat kevéssel a rendes játékidő előtt juttatta a kapuba, de azt tévesen érvénytelenítette a játékvezető. Alighanem ez lehetett élete legfájdalmasabb veresége.

(Puskás 3:14-től látható)

Ha korábban életre hívják a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et a válogatott gerincét adó Honvéd biztosan az egyik esélyes lett volna, de a sorozat csak '56-ban indult, amikor a válogatott játékosok közül Puskás, Czibor és Kocsis is külföldre disszidált.

Pocakkal is csodálatos volt

Tettükért mindannyian kétéves eltiltást kaptak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől (FIFA), Puskást Östreicher Emil közbenjárása után a Real Madrid szerződtette. Jelentős súlyfeleslegét leadta, és hamarosan a csapat vezéregyénisége lesz.

Az 1960-as BEK-döntőn négy gólt lő zsinórban, így biztosítja be a Real Frankfurt elleni 7-3-as győzelmét. Akkor a második helyet szerzi meg a legjobb európai futballisták Aranylabda szavazásán.

 

Forrás: Index


Design By: SZLOBILACI-Studio 2006-2024       Webmester: webmester@szlobilaci.hu