Kezdőlap  Cikkek  Üzenőfal  Köszönet  Kapcsolat    *** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!
 

Puskásra emlékezik a szombati brit és német sajtó is

 

Index/MTI
2006. november 18., szombat 16:24

A szombati német és brit napilapok is vezető helyen számolnak be a péntek reggel, 79 esztendős korában elhunyt Puskás Ferenc életéről, pályájáról.

"A világ a bal lábában volt", "A csodacsapat vezére", "Az őrnagy távozott" - ilyen, s ehhez hasonló címekkel, a terjedelmes cikkeket hatalmas fotókkal illusztrálva számolt valamennyi német országos napilap szombaton Puskás Ferenc haláláról.

A század legjobbja

A Der Tagesspiegel kiemeli, hogy ő volt a huszadik század egyik legzseniálisabb labdarúgója, miként azt sem felejtik el, hogy jelentős szerepe volt az évszázad mérkőzésének tartott, 1953-as angol-magyaron is. A lap a berni döntőt sem hagyja ki, megemlítve, hogy a magyar játékos a negyeddöntő idején még sört ivott és cigarettázott, azután a döntőben már a hatodik percben gólt szerzett.

A Berliner Zeitung szerint zseniális csatár volt, termetét tekintve inkább kicsi, de a pályán mégis óriás, míg a Die Welt egy évtizedekkel korábbi mondását idézte: a futball az élet maga.

A legnépszerűbb magyar

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt emelte ki, hogy Magyarország a legnépszerűbb állampolgárával lett szegényebb hiszen a magyarok számára Puskás Ferenc világszerte az ország legismertebb képviselője volt. Sem a Nobel-díjas magyar tudósok, sem a leghíresebb zeneszerzők, sem az ország legtekintélyesebb irodalmárai ebben a tekintetben nem tudtak versenybe szállni vele.

A brit The Daily Telegraph véleménye szerint a nagy futballisták tiszteletet, csodálatot, esetenként megdöbbenést váltanak ki, Puskás Ferenc, a felülmúlhatatlan magyar válogatott felülmúlhatatlan tagja azonban mindenekelőtt rettegést keltett ellenfeleiben. A legnagyobb brit konzervatív napilap szerint a csapatsportokban egyetlen versenyző sem vívott ki fénykorában sem soha olyan fölényt, mint ő.

A "kövér kis pasas" és az angolok

A lap felidézi, hogy a londoni 6-3 előtt az angol válogatott csak gúnyolódott "az állami apanázson tartott kommunista amatőrökön", Puskást pedig csak úgy emlegették, hogy az a "kövér kis pasas", jóllehet a magyarok akkor már olimpiai bajnokok és három szezon óta veretlenek voltak.

A The Daily Telegraph szerint sok esetben helytelennek bizonyul, amikor kivételes tehetségről azt mondják, hogy ehhez hasonlót nem fog látni többé a világ, Puskás esetében azonban ez igaz.

Legendája tovább él

A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap szombaton "Minden idők legjobb bal lába" cím alatt közölt méltató cikket az előző nap elhunyt magyar labdarúgóról. Jimmy Greaves, a Chelsea és az angol válogatott egykori csatára, a The Sun futball-szakértője azt írta: a "legenda" szót hamarosan törölni kell a sport szótárából, mivel a valós legendák távozása után minden esetben lehetetlennek tűnik pótlásuk.

"Puskás halála tragédia abban az értelemben is, hogy saját emlékei áldozatául estek az Alzheimer-kór pusztításának. Legendája azonban szerencsére tovább él, és a futball kötelessége ápolni azt" - fejeződik be a The Sun szombati méltatása.

A Real nem tud örülni Cannavaro Aranylabdájának

Ramon Calderon, a Real Madrid elnöke megerősítette azokat az olasz és spanyol lapértesüléseket, melyek szerint Fabio Cannavaro, a klub világbajnok futballistája kapja az idei Aranylabdát.

"Én is úgy tudom, hogy Fabiót éri a megtiszteltetés, mégsem tudok szívből örülni. A boldogságomat ugyanis beárnyékolja Puskás Ferenc pénteki halála" - jelentette ki a királyi gárda első embere, aki tagja az Aranycsapat legendás kapitányának emlékére létrehozott Kegyeleti Bizottságnak is.

A korábban a Parmában és a Juventusban szerepelt Cannavaro Gianni Rivera (1969), Paolo Rossi (1982) és Roberto Baggio (1993) után a negyedik olasz lehet, aki megkapja a France Football magazin által létrehozott díjat. A hivatalos eredményhirdetésre november 27-én kerül sor.

 

Forrás: Index


Design By: SZLOBILACI-Studio 2006-2024       Webmester: webmester@szlobilaci.hu