Kezdőlap  Cikkek  Üzenőfal  Köszönet  Kapcsolat    *** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!
 

Tartanak a Bazilika szűk és meredek lépcsőjétől

 

Szidor
2006. december 06., szerda 18:04

Már megszállták a tévések a Szent Istán Bazilikát, ahol szombat este végső nyugalomra helyezik Puskás Ferencet. A templom környékén azon dolgoznak, hogy elkészüljön az útfelújítás, gondot csak az altemplomba vezető szűk és meredek lépcső okozhat.

"Ilyet egy focista miatt sem csinálnék" - mondta egy biztonsági ember a Szent István Bazilikában. A roppant segítőkész In-Kal-os nem érti miért ez a nagy felhajtás, miért nem lehet egy temetést csendben, nyugalomban megrendezni, miért kell Puskás Ferenc utolsó útjának ekkora körítést szervezni?

A Bazilikát már megszállták a tévések, sok reflektor és kameraállás került már a helyére. A környékbeli utcákon is javában folyik a munka, látszik, hogy az eredetileg márciusra ígért átadást szeretnék már most szombatra előrehozni, hogy a várható tömegnek ne a felbontott utakon kelljen várakoznia a bejutásra. Mindkét oldalon és a bejárattal szemben dolgoznak és ha így haladnak, szombatra valószínűleg kész lesznek.

A XX. század legjobb sportolójának választott egykori labdarúgótól csütörtöktől vehetnek búcsút az őt szeretők, tisztelők. Két napon keresztül délelőtt tíz és este nyolc óra között bárki leróhatja tiszteletét. A koporsót a Bazilika kupolája alatt ravatalozzák fel, egészen szombat reggelig. Innen szombaton viszik át a Puskás-stadionba, ahol 16 órától egyórás gyászünnepséggel adóznak emlékének, majd koporsóját a Hősök tere érintésével ágyútalpon szállítják vissza a templomba, hogy katolikus gyászszertartással vegyenek végső búcsút a legendától.

A szombati búcsúztatás végén az altemplomban csak a szűk családi kör vesz majd részt a sírhely felszentelésén és a végső nyugalomra helyezésnél. Az altemplomban hétezer urnahely van, ezek ára négy-ötszázezer forint között van. Ezek végleges sírhelyek, és egy helye három urna fér be. Koporsó mindössze hat helyezhető el az altemplomban, - ezek egyikébe helyezik majd Puskást - ezek a helyek egyenként hárommillió forintba kerülnek.

Ahhoz, hogy valaki lejusson az altemplomba, ki kell jönnie a Bazilikából és oldalt, egy különajtón tud bejutni. Mint megtudtuk, tartanak tőle, hogy a meredek lépcsőn nehéz lesz levinni a koporsót, hiszen a hely szűk, és kanyargós. A Magyar Televízió 1-es és 2-es csatornája, valamint a Duna Televízió és a Magyar Rádió is élőben közvetíti a megemlékezést.

Repülőtéri terminált neveztek el Puskásról

A sármelléki FlyBalaton repülőteret üzemeltető cég igazgatótanácsa - tisztelegve minden idők legnagyobb labdarúgója és a XX. század legismertebb magyarja, Puskás Ferenc előtt - a repülőtér 2006 májusában felépített új terminálépületét Puskás Ferencről nevezi el. Ehhez a családtól májusban megkapták a névhasználati jogot - áll az MTI-hez eljuttatott FlyBalaton közleményben.

A terminálépület egyes kiemelt területein tárlókban és képekben ismerhetik meg az odalátogatók Puskás Ferenc pályafutását és az Aranycsapat történetét. A névadó ünnepségre az egyik korábbi magyar bajnokcsapat és egy Bundesliga csapat részvételével, jeles külföldi vendégek jelenlétében kerül sor 2007 tavaszán.

 

Forrás: Index


Design By: SZLOBILACI-Studio 2006-2024       Webmester: webmester@szlobilaci.hu