Kezdőlap  Cikkek  Üzenőfal  Köszönet  Kapcsolat    *** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!
 

Puskás-gála a BEK-döntőn

 

Joó Gábor
2006. 12. 08., 14:47

BEK-döntő 1960: Puskás Ferenc a balösszekötő helyéről lőtt bombagólt, utána lezser büntetővel, majd fejessel folytatta, hogy a mesternégyest újabb pipás lövéssel zárja le. A rekordok fináléja volt a Real Madrid Frankfurt elleni, Hampden Park-i mérkőzése.

Soha nem volt korábban és azóta sem BEK vagy BL-döntőn annyi néző, mint 1960 május 18-án, a glasgow-i Hampden Parkban, amikor a Puskás Ferenccel felálló Real Madrid 7-3-ra verte az Eintracht Frankfurtot. A tíz gól szintén rekord az első számú európai focikupa történetében, és az Puskás négy találata is.

A meccs nem indult jól a Madridnak, a német csapat hamar előnybe került Kress góljával, ám alig tíz perc alatt összejött az egyenlítés. Puskás ékpárja, Alfredo Di Stefano gurított a hálóba közelről, majd ismételt alig négy perc múlva még közelebbről: a remekül védő Loy kapusról kipattanó labdát vágta a léc alá.

Innét kezdve egy csapat, de még inkább egy játékos gálájává vált a mérkőzés. Puskás Ferenc saját, balösszekötő helyéről lőtt bombagólt még a szünet előtt, utána lezser büntetővel, majd tőle ritkábban látott fejesgóllal folytatta, hogy a mesternégyest egy újabb pipás lövéssel zárja le.

A 6-2-re alakult állást Di Stefano egészítette ki, a végeredményt Stein alakította ki szűk negyedórával a lefújás előtt. A kupát a csapatkapitány Zarraga vette át, majd a csapat tiszteletkört futott a gyepen. A Real az ötödik BEK-kiírásból ötödik címét nyerte, de Puskásnak ez volt az első sikere a klubbal.

A legek fináléja volt az 1960-as

Nem csak a legnézettebb és legtöbb gólt hozó BEK-döntő volt az 1960-as, de akkoriban a legdrágább és a legjövedelmezőbb is: a belépőt öt sillingtől ötven sillinges árig lehetett venni, korábban ennyi pénzt egyetlen futballmeccsért sem kértek el, míg a Real futballistái fejenként 650 angol fontnyi pezetát kaptak a győzelemért.

 

Forrás: Index


Design By: SZLOBILACI-Studio 2006-2024       Webmester: webmester@szlobilaci.hu