Kezdőlap  Cikkek  Üzenőfal  Köszönet  Kapcsolat    *** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!
 

Búcsú Puskás Ferenctől

 

12.09. 21:57 Már Puskásunk sincs - összefoglaló
Szombaton nagy külsőségek között eltemették a 79 évesen elhunyt Puskás Ferencet, a Nemzet Sportolóját, olimpiai bajnokot, a világ valaha volt egyik legjobb futballistáját.
12.09. 20:39 Puskás Ferencet végső nyugalomra helyezték
A Köztársasági Őrezred katonái a Szent István Bazilika altemplomában elhelyezték sírboltjába a november 17-én, 79 évesen elhunyt Puskás Ferencet. A koporsót megszentelte Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök, de jelen volt Tőkés László is.
12.09. 20:36 A koporsó az altemplomba került

A végső nyughelyre, a Szent István Bazilika altemplomába került Puskás Ferenc, ahol szűk családi körben vesznek tőle búcsút.

12.09. 20:31 Véget ért a gyászmise
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nevében megemlékező volt elnök, Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA) vezető Joseph S. Blatter és Magyar Labdarúgó-szövetséget vezető Kisteleki István beszédei és Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szavai után véget ért a gyászmise. A koporsót kivitték a Bazilika elé, és újra az ágyútalpra tették.
12.09. 20:25 Kisteleki: Már Puskásunk sincs
"Már Puskásunk sincs" - mondta Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. "Nem sikerült a vb-, az Eb-selejtező, de beléd még lehetett kapaszkodni. Feledhetetlen vagy, halhatatlan. Az örök példa, hogy így is lehet. Oly nagy voltál, oly magasra jutottál, hogy utolérhetetlen lettél. Az életedben váltál fogalommá. Képtelenség felfogni, hogy egy labdával itt a Földön mit lehet elérni. Neved egy stadion őrzi, játékodra milliók emlékeznek örökké. Csodálatos lábad volt, irigylem, aki utoljára megszoríthatta a kezed. Isten veled!"
12.09. 20:22 Lamperth: Odafent most kapják vissza a kapitányukat

A sportért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Lampert Mónika a győzelem himnuszának nevezte Puskás Ferenc életét, és a világ sportolójának mondta őt.

De jó lenne hinni, hogy nem is temetni jöttünk, hanem egy ámulat, ez is egy Puskás Öcsi-féle csel. Ez is csel, az utolsó csel. Ha látná, hogy az egész világ rá emlékezik, kacsintana egyet a huncut mosolyával, és azt mondaná, hogy látjátok, megint én győztem. Legyőztem azt a fránya huszadik századot. Most talán egy pillanatra megáll a labda a Copacabanán, Madridban, Athénban és talán Melbourne-ben.”

"Élete a labda körül forgott, és ott, abban az omladozó kispesti házban, ahol született, senki sem sejtette, hogy egyszer a világ forog majd Puskás Ferenc körül. Nekünk, akikre örökül hagyta káprázatos egyéniségét, a londoni 6-3-mat, négy pazar gólját egyetlen BEK-döntőn, örök csodálatot jelent az a varázslat, hogy ha bárkinek, bárhol, a föld legeldugottabb zugában is csak annyit mondunk: Magyarország, akkor azonnal csattan rá a lelkes válasz: PUSKÁS! De ez fordítva is igaz. Ha annyit mondunk: Puskás, máris beazonosítják Magyarországot."

"A Nemzet sportolója volt, de ránézünk a tömegre a sportolókra, az olimpiai bajnokokra és azt kell mondanom, a világ sportolója volt."

”Puskás Ferenc élete a győzelem himnusza volt, csak nagyon fáj, hogy valahol odafent épp ezekben a pillanatokban kapják vissza a kapitányukat. Isten nyugosztaljon!”
12.09. 19:43 Tőkés: A nemzet ls futballja is újuljon meg

„Váradról jövök, Váradnak nagy csapata volt a négy évben. Szeretettel hozom Erdély üdvözletét, szeretetét, részvétét, háláját, azért, amiért játékoddal egyesítetted a nemzetet” – kezdte beszédét Tőkés László. A Királyhágó-melléki református püspök azt mondta, Puskás és az Aranycsapat akkor volt a világ legjobbja, amikor a nemzetet a lelátókra, a sportpályákra száműzték, és csak ott nyerhette vissza az önbecsülését. Tőkés azt mondta, a határokon túl ez most is részben így van. „A gól angol eredetű szó, célt jelent. Célt kell érnünk. Célt kell érnünk, határok feletti összefogásban hittel megharcolva harcainkat. Ez a nap annak a csapatnak szól, amelyek nemcsak a pályán, de a nemzetért is megharcolták. Kötelez, hogy a magyar futball is megújuljon, és a magyar nemzet is újuljon meg.”
12.09. 19:29 Neves futballisták könyörgései

A prédikáció után a könyörgések következtek.

"Hálát adunk neked Urunk Istenünk Puskás Ferenc testvérünk éveiért. Hálát adunk, hogy életünk részévé vált. Adj erőt, hogy mindig méltóképpen emlékezzünk meg róla" – hangzottak az Aranycsapat kapusának, Grosics Gyulának a szavai.

A szóvivő, Szöllősi György könyörgésében a családért adott hálát. Puskás egyik legközelebbi barátja, Bozsik József fia, Péter a tehetségért adott hálát. Az ötszörös világválogatott futballista, Détári Lajos az eredményekről emlékezett meg. A német világbajnok Franz Beckenbauer Magyarországnak mondott köszönetet, mert nagy futballistát faragott Puskásból, de hálát adott Spanyolországnak és Európának is. A volt szövetségi kapitány, Gellei Imre Puskás életéért adott hálát, amely nem elmúlt, hanem eltelt és egyre jobban kiteljesedett.
12.09. 19:26 Puskás Ferenc ereklyéi a szentélyben
A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia növendékei az oltár elé tették a legendás futballista több kitüntetését és olimpiai aranyérmét.
12.09. 19:16 A legfőbb szövetségi kapitány lehozta őt a pályáról

A katolikus gyászmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrálta.
„A legfőbb szövetségi kapitány most lehozta őt a pályáról, de nem azért, hogy lecserélje őt, hanem, hogy beválogassa őt egy másik csapatba. Ott, ahol nincsenek vesztesek, csak győztesek. A mi dolgunk, hogy beszavazzuk őt ebbe a válogatottba” - hangzottak a megyéspüspök szavai.

Aki velem játszik, beválogatom az örök csapatba – így fordítható le az evangélium igéje Kiss-Rigó László prédikációja szerint. „Ahol a bíró soha nem téved, ahol a játék öröme mindenek fölött van.”
12.09. 18:59 Sólyom: Lehetnénk közösen büszkék

„Nagy embert temetünk” – kezdte beszédét Sólyom László a Szent István Bazilikában, de azzal folytatta, a halálban már nem számítanak a külsőségek, a számvetés elkészült.

”Puskás Ferenc jó ember volt. Az egész nemzet azért gyászolja őt, mert nagy futballista volt és örömöt szerzett az embereknek. Ő azt mondta, szórakoztatta az embereket, de jóval többet adott ennél.”

A köztársasági elnök kihangsúlyozta, Puskás Ferenc jól gazdálkodott a rá bízott talentumokkal. „Az egész világ ismerte és szerette.” A tehetség kibontakoztatásához a szerencse is hozzátartozik - mondta, és azt fejtegette, a futball nyelve közös és így mindenki megérti a világon.

Az ő játéktere olyan volt, ahol a valódi teljesítmény számít. Nem botrányokkal lett híres, hanem a játékával.

Nekünk magyaroknak sokat adott, hogy történelmünk egy sötét időszakában adott örömet és büszkeséget a magyaroknak

”Felismerhetnénk újra: adni jó” – mondta az államfő. Összekötő kapocs lett az emberek között. Pozitív hívószó lett a világban és azóta is él, amióta nem futballozik. A fiatalok is örülnek, hogy Puskásban egy nemzeti mítoszra találnak. Aki magát adja, egységesíti az embereket.

"Ez az egységesítő szellem most megnyilvánul abban is, hogy a végső búcsú Puskás Ferenctől megint összehozta az embereket. Felidézi Magyarországon, hogy lehetett egykor közösen lelkesedni, közösen büszkének lenni. Most is képesek lehetnénk rá" - zárta beszédét Sólyom László.
12.09. 18:58 Elkezdődött a gyászmise
Sólyom László beszédével kezdődik a szertartás a Szent István Bazilikában.
12.09. 18:46 A Szent István Bazilikához ért a menet
A katonai tiszeteletadás és az Andrássy út után a gyászmenet a Szent István Bazilikához ért, ott, ahol örök nyugalomra helyezik a Nemzet sportolóját.
12.09. 18:45 Kisebb incidens a Kodály köröndön

Az Andrássy úton vonuló menet tagjai a Kodály köröndön, az út szélén egy férfira lettek figyelmesek, aki egy Árpádsávos zászlóval és egy félig leeresztett labdával állt a kezében. Többen szóváltásba keveredtek vele, azt mondták neki, hogy ez a nap nem a politikáról szól, semmi helye ott a zászlónak. Az összeszólalkozók közé hamarosan rendőrök álltak és a zászlós férfit két-három járőr vette körül.

Az ágyútalp megérkezett a Hősük terére, ahol katonai tiszteletadás mellett búcsúztatja a Magyar Honvédség saját halottját. A Bán bán Hazám, hazám áriáját Kiss B. Attila énekli. Puskás Ferencet halála után dandártábornokká léptették elő. Szabó Tamás dandártábornok, katolikus tábori lelkész búcsúztatja a Nemzet sportolóját. Beszéde után a Magyar takarodó című szám hangzott el, díszsortűzzel kísérve.

12.09. 17:30 Vonul a menet a Dózsa Gyürgy úton
Tudósítónk szerint Puskás Ferenc koporsója és az ágyútalp mögött 6-7-ezren haladnak a Hősök tere felé. Az ablakokban többen gyertyát gyújtva emlékeznek a legendás futballistára.
12.09. 17:23 Samaranch: Örökké megőrzöm az emlékezetemben
"1952-ben, a helsinki olimpián ismertem meg Öcsit" – emlékezett vissza a Puskás-stadionban a legendás futballistára Juan Antonio Samaranch az Indexnek. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) volt elnöke azt mondta, Puskás fantasztikus futballista volt és nagyszerű ember. "Nagyon sajnálom, hogy elment. Örökké megőrzöm az emlékezetemben" - mondta Samaranch, aki 1997-ben maga tüntette ki a NOB Olimpiai Érdemrendjével Puskás Ferencet.
12.09. 17:10 Harangszó és dobpergés

Elhagyja a Puskás-stadiont az ágyútalp és a koporsó. A Hősök tere felé tart a menet, ott, ahol katonai tiszteletadás mellett búcsúztatják a dandártábornokot.

12.09. 17:01 A Himnusszal zárul a megemlékezés
Felkerült az ágyútalpra a koporsó, miközben a Himnusz szólt. A gyászmenet elindult a stadionban rekortánján, közben az Örömóda szól spanyolul.
12.09. 16:58 Levették a koporsót a ravatalról
Demjén Ferenc dala, a Kell még egy szó hangzik fel, miközben Puskás Ferenc koporsóját a Köztársasági Őrezred tagjai leveszik a ravatalról és az ágyútalpra helyezik.
12.09. 16:51 Puskás Öcsi, Puskás Öcsi!
A stadionban a szertartás alatt többször is felhangzott a "Puskás Öcsi, Puskás Öcsi!" rigmus.
12.09. 16:50 Az égen eggyel több csillag ragyog

Az Aranycsapat még ma élő két tagjának nevében búcsúzott Puskás Ferenctől, a világ egyik legnagyobb labdarúgójától Buzánszky Jenő. Az Aranycsapat egykori játékosa zseninek nevezte volt csapattársát, és kiemelte, hogy Puskás Öcsi az életben ember tudott maradni.

„Igazi barát, sportember volt a pályán, a pályán kívül. Beírta nevét a magyarok nagy cselekedeteit rögzítő arany könyvbe” – fogalmazott. Eszterházy János felvidéki írótól idézett az emberi nagyságról, amit az idő végtelensége sem tűntethet el. Wass Albert idézetével az emlékezésről, és az emlékezés fontosságáról szólt.

A magyar labdarúgást a világ tetejére emelte, és ott tartotta, bal lába őrületbe kergette a védőket, ellenfeleket, méltatta a nemzet sportolóját. „Légy büszke életedre, pályafutásodra, az emberek szeretetére, akik ki tudja hányszor szólítottak Öcsi bácsinak” – üzent régi barátjának.

Egy nemzetnek és egy egész világnak fáj a szíve, mondta. „Kívánom, hogy a csapat tagjaival találkozz a mennyországban!” „Az égen eggyel több csillag ragyog, a legfényesebb csillag nekünk te vagy” – zárta búcsúját Buzánszky Jenő saját maga és Grosics Gyula nevében.

12.09. 16:47 Külön köszönet a spanyol szövetségtől
Szomorúan búcsúzott az európai labdarúgás nagy családja nevében a spanyol futballszövetség elnöke, Angel Maria Villar. Megemlékezett arról, hogy Puskás a futballpályán hatalmas egyéniségként egyesítette az akkor még megosztott Európát. Külön köszönetet mondott a Real Madrid volt játékosának azért, amit a spanyol labdarúgásnak adott. Petőfi, Liszt és Bartók mellett a legnagyobb magyarok sorába emelte a világ egyik legjobb futballistáját.
12.09. 16:34 Puskás Ferenc énekel
A Nótás kedvű volt az apám című nótát énekli az egykori spanyolországi felvételről Puskás Ferenc, miközben a ravatal körül párok táncolnak.
12.09. 16:32 Calderón Real-elnök: Köszönjük, Magyarország, köszönjük, Pancho!

A Real Madrid mély fájdalma Puskás halála, kezdte beszédét Vicente Calderón, a Real Madrid jelenlegi elnöke. „Egész Spanyolország szomorú, mert Puskás hozzájárult ahhoz, hogy csapatunk az egész világon tündököljön. Minden gyerek példaképe, hős Európában, Spanyolországban és hazájában is. Ferenc kitörölhetetlen emlékünk.”

Calderón szerint bajtársiasságával, kedvességével, nagylelkűségével példát mutatott minden Real-játékosnak, aki utána a klub mezében játszott.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a játékosunk volt.”

„Hála az égnek, hogy megszülethetett ez a zseni, és hogy nálunk játszhatott. Tegyünk meg mindent, hogy emléke megmaradjon” – mondta Calderón, aki így zárta szavait: „Köszönjük, Magyarország, köszönjük, Pancho!”

12.09. 16:30 Szepesi György jó barátjától búcsúzott

Szepesi György, a legendás sportriporter, az MLSZ tiszteletbeli elnöke személyes szavakkal búcsúzott Puskás Öcsitől, régi jó barátjától.

"A pálya széléről beszélek, a varázslatos játék egyik legendájáról. A magyar nép egyik legnagyobb fiára emlékezünk. Köszönöm, hogy együtt lehettem veled, és közvetíthettem csodálatos játékod."

Felidézte a legismertebb magyar családi kapcsolatait, szülőföldjéhez való kötődését, vallási elkötelezettségét, és sportszerű pályafutását. Példaként említette, hogy Puskás Öcsi Di Stefanonak ajándékozta a gólkirályi címet az 1959-es spanyol bajnokságon. „Mivel a futball örök, Puskás Öcsi emléke is örökké élni fog” – zárta beszédét Szepesi György.
12.09. 16:20 Emlékérmet kapnak a díszvendégek

A Magyar Labdarúgó Szövetség felkérésére egy szegedi szobrászművész, Kligl Sándor készítette el azokat az emlékérmeket, amelyeket Puskás Ferenc temetésén adnak át a meghívott díszvendégeknek.

A medál egyik oldalán az aranycsapat kapitányának arcmása látható, amelyet egy 1953 körül készült fénykép alapján mintázott meg a szobrász. A másik oldalon pedig az MLSZ címere van. Az emlékéremből 200 ezüstözött és 20 ezüst készült.
12.09. 16:08 Schmitt: Hála Istennek, hogy nekünk adta ezt a zsenit

Az elsőként felszólaló Novotny Zoltán a péntek reggeli rosszulléte miatt távol lévő Schmitt Pál beszédét olvasta fel. Olimpiai bajnoktól, sportembertől, embertől búcsúzik, mindenki Puskás Öcsijétől – kezdődött a beszéd.

„Összeillik-e lelkünkben a várakozás öröme és a veszteség fájdalma?” – tette fel a kérdést az Ádventre utalva. Annak a kétségének is hangot adott, miért nem adatott meg neki, hogy nyugodtan élvezhesse az elért eredményeket élete utolsó éveiben.

Szíve bárhol is élt, járt a világban, szíve mindig is Kispesten maradt.

A kétségei mellett azonban azt mondta, most ennek a kifejezésnek van értelme: hála Istennek. „Hála mert, nekünk, magyaroknak adta ezt a zsenit, hogy helyére kerüljön az országunk, hogy megízlelhessék ezeket a szavakat: Puskás, magyar.”

Alkotott a Föld mind az öt kontinensén, de mindenütt megmaradt kispesti vagánynak, magyarnak. Hívhatták Száguldó Őrnagynak, Kis ágyúnak, de nekünk Öcsi volt, legyünk rá büszkék, mind a 15 millióan – üzente Schmitt.

Nagylelkűségét, segítőkészségét említette a szintén olimpiai bajnok MOB-elnök: „Egy volt közülünk, csapatember volt.”

A valódi érték nem veszhet el, idézte Göthe szavait. Lesznek iskolák, utcák, stadionok, egyesületek, terek a nevével? – tette fel a kérdést, amire Schmitt igennel válaszolt.

Azzal zárta gondolatait, hogy összeállt az égi csatársor, idézte fel, hogy az Aranycsapat tagjai közül két kivétellel már mindenki eltávozott.
12.09. 16:02 A ravatalon Puskás koporsója
A Köztársasági Őrezred katonái a kezdőkörben álló ravatalra tették a legismertebb magyar koporsóját. A Latinovits Zoltán által előadott Szózat után a Magyar Rádió kórusa és Pitti Katalin Verdi Requiemjét énekli.
12.09. 15:54 Schmitt Pál nem beszélhet
A péntek reggel szívbántalmakkal kórházba szállított Schmitt Pál, a kegyeleti bizottság elnöke orvosai tanácsára nem beszélhet a megemlékezésen.
12.09. 15:52 Bevonulnak a profik
Az NB I. és az NB II. futballistái vonulnak a pályát övező rekortánon, ők állnak majd sorfalat a szertartás alatt.
12.09. 15:49 Négyezren a lelátókon
Tudósítónk jelentése szerint percekkel a kezdés előtt bántóan kevesen, négyezren vannak a Puskás-stadionban.
12.09. 15:46 A stadion környéke mérkőzésre emlékeztet
Perec, kürtős kalács, sportszelet kapható a Puskás-stadion környékén, vagyis a kereskedők olyan hangulatot teremtettek, mintha meccset játszanának szombaton. A nassolni valók mellett még fekete zászlót is lehetett vásárolni.
12.09. 15:29 Jönnek a VIP-vendégek
A dísztribünön már megjelent a Vasas-legenda llovszky Rudolf, az FTC egyik meghatározó alakja, Fenyvesi Máté, a volt MLSZ-elnök Bozóky Imre, a Kárpátaljáról származó futballedző, Sándor István és az olimpiai bajnok kardvívó, Nébald György is.
12.09. 15:22 Felgyúltak a gyertyák
Még mindig kevesen vannak a Puskás-stadionban, de a szervezők kérésének megfelelően, akik eljöttek, gyertyát gyújtottak.
12.09. 15:07 A megemlékezés menete

A négy órakor kezdődő szertartást húsz pontban foglalta össze a megemlékezést szervező kegyeleti bizottság.

Először a Szózat, majd Verdi Requiemje hangzik fel. Elsőként Schmitt Pál, a kegyeleti bizottság és a MOB elnöke beszél. Ezt egy filmbejátszás követi, majd a barátok nevében az Aranycsapat meccseit végigközvetítő Szepesi György szólal meg.

Puskás Ferencné kérésére Jose Carreras énekel majd; a programból nem derült ki, hogy esetleg élőben lesz-e jelen a világhírű énekes.

A következő beszéd Vicente Calderóné, a Real Madrid jelenlegi elnökéé lesz. Ismét egy filmbejátszás következik, aztán Puskás Ferenc felvétele, a Nótás kedvű volt az apám című dal.

A spanyol futballszövetség elnöke, Angel Maria Villar mond beszédet, ezután dalba foglalva a Miatyánk hangzik el.

Szöllősi Zoltán versét, a Puskás Ferenc ravatalánál Csurka László mondja el, majd Kodály Zoltán Esti dala lesz hallható.

Az Aranycsapat egykori tagja, Buzánszky Jenő lesz az utolsó felszólaló, szavait egy filmbejátszás, aztán Demjén Ferenc és a Kell még egy szó következik.

A szertartás végén a Himnusz és Beethoven IX. szimfóniája vezeti fel a búcsút a stadiontól, ami dobpergés és harangszó közepette zajlik majd.
12.09. 15:06 Feszületről szólnak

A játékoskijárónál feszület alakban egy fekete pódiumot állítottak fel, amelyen a felszólalók fognak végső búcsút venni a Bp. Honvéd és a Real Madrid november 17-én, 79 éves korában elhunyt világklasszisától. Ezen az emelvényen áll egy harang is, illetve hat darab gyertyatartó. A kivetítőn látható magyar nemzeti zászló fehér sávjában pedig az esemény megnevezése olvasható: "A Nemzet Búcsúja".
12.09. 14:37 Egyelőre kevesen a stadionban

Egy órával a megemlékezés kezdete előtt a lelátókon csak három-négy százan vannak a Puskás-stadionban. A kivetítőn a londoni 6:3-on szerzett csodálatos gól, Wright mellett elhúzott labda látható, majd az első, 1986-os hazatérés képei láthatóak.

12.09. 14:32 Már leszállt a Real Madrid repülőgépe
Kettőkor érkezett Ferihegyre a Real Madrid különgépe. A küldöttséggel a Puskás-stadionban beszédet mondó Vicente Calderón elnök, a valamint a volt játékostárs Gento és Santamaria is eljött. Arról egyelőre nincs információ, hogy a jelenlegi futballisták közül van-e itt valaki. Azonban a Real este nagyon fontos meccset játszik a spanyol bajnokságban szintén dobogós Sevilla otthonában. A küldöttség nem marad sokáig Budapesten, a Nemzet búcsúja után visszautazik Spanyolországba.
12.09. 14:04 Komoly médiaérdeklődés
A Puskás-stadionban tartandó megelékezésre 36 külföldi újságíró érkezett, köztük 14 tévéstáb. Nemcsak a brit BBC-től, de még Brazíliából is Budapestre utazott egy forgatócsoport. Az írott sajtó képviselői között vannak románok, oroszok, szlovákok, délszlávok és természetesen spanyolok is. Érkezett munkatárs a France Footballtól és a német Kickertől is.
12.09. 13:38 Elindultak az emberek a Puskás-stadionba

Tíz perccel a kapuk megnyitása előtt kétszáz ember várakozott a Puskás Ferenc Stadion Stefánia úti bejáratánál. A környéken élénk a forgalom tudósítónk szerint, a metróval és a trolikkal is egyre többen érkeznek.

A 75-ös trolin FTC-sálakba burkolózott fiatal lányok beszéltek arról, hogy soha nem látták ugyan élőben játszani Puskást, de a régi felvételek alapján nagyon sajnálják, hogy most már nincs ilyen játékosa a magyar futballnak.

Tudósítónk a bejárat közelében Lisztes Krisztiánba botlott, a középpályás válogatott melegítőben igyekezett a stadion felé.
12.09. 13:21 A gyásznapról cikkez a BBC

A BBC News honlapja is megemlékezik arról, hogy szombaton gyásznapon búcsúztatják Puskás Ferencet. A brit közszolgálati média internetes kiadása megemílti Puskás életének főbb momentumait és a megemlékezés tervezett menetét. A cikk idézi Grosics Gyulát is, aki azt mondta a legendás Aranycsapatról, hogy nemcsak az eredményekre figyelt, hanem arra is mindig figyelt, hogy szórakoztassa az embereket.

12.09. 13:17 Még 13 millió állami forint a temetésre

A kabinet az eddigi támogatásokon túl 13 millió forintot ajánlott fel a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) Puskás Ferenc temetése költségeihez, az állami szerepvállalás értéke így meghaladja a 73 millió forintot - tájékoztatta Danks Emese az MTI-t.

"A kormány a gyászszertartás megrendezését is támogatja: gondoskodik a búcsúztató események rendőri és mentőszolgálati biztosításáról, illetve katonai tiszteletadást biztosít a Hősök terén szervezett búcsúztatóhoz" - olvasható a kormányszóvivő közleményében, ami azt is tartalmazza, hogy a 13 millió forintos összeget technikai és műszaki feladatokkal kapcsolatos költségekre fordítják.

Danks Emese kommünikéjében azt írta, hogy a kormány váltotta meg a sírhelyet és állja a temetéssel kapcsolatos közvetlen feladatok költségeit is, emellett rendelkezésre bocsátja a legendás focistáról elnevezett stadiont a Nemzet búcsúja elnevezésű gyászünnepség megrendezéséhez.

A kormányszóvivő kitért arra, hogy Puskás Ferenc Szent István-bazilikában elhelyezett díszravatalának költségeit az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium állja.

A korábbi bejelentés szerint a kormány hatvanmilliót vállalt volna magára a megemlékezés összesen 180 millió forintos költségeiből.
12.09. 10:32 Félmilliók az utcákon - sztárfocistákat temettek

A brazil Garrincha ravatala a világ egyik legnagyobb stadionjában volt, Best halálakor egész Belfast megmozdult.

12.09. 09:06 Felvonták és félárbócra eresztették a nemzeti zászlót

Katonai tiszteletadással felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a Kossuth téren, hogy Puskás Ferenc, az Aranycsapat november 17-én, 79 éves korában elhunyt legendás labdarúgójának temetése alkalmából félárbocra engedjék. Ezzel a momentummal kezdődött a nemzeti gyásznap. A ceremónián az Alkotmánybíróság elnöke, Bihari Mihály, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke vett részt.

Az eseményen az öt első számú közjogi méltóságon kívül külföldi diplomáciai testületek képviselői, a kormány és a pártok képviselői valamint a sportközélet számos szereplője is részt vett.

A rendőrség a Kossuth térre vezető utcákat lezárta, a helyszínre a hivatalos résztvevőkön kívül senkit nem engedtek be.
12.09. 09:02 A rendszerváltás óta a szombati a hatodik nemzeti gyásznap
Nemzeti gyásznap lesz szombaton Magyarországon a november 17-én, 79 éves korában elhunyt Puskás Ferenc temetése alkalmából. A gyásznapot egy 2001-es kormányrendelet szabályozza, azóta október 6. állandó jelleggel ilyen alkalom. Eseti jelleggel 1989 óta ötször tartottak gyásznapot.
A teljes cikk >>
12.09. 08:33 Útlezárások a Puskás-temetés miatt
Péntek este az előkészületek, szombat délután és este a gyászmenet miatt korlátozzák a forgalmat Budapesten Puskás Ferenc temetése alkalmából.
A teljes cikk >>
12.09. 08:00 Búcsú Puskástól a Kossuth téren, a stadionban, a Hősök terén és a Bazilikában
A november 17-én, 79 évesen elhunyt Puskás Ferenctől szombaton vesznek végső búcsút. A Kossuth téren felvonják a Magyar Köztársaság lobogóját, majd félárbocra eresztik. A Nemzet Búcsúja elnevezésű gyászszertartást a Puskás-stadionban tartják, ahová délután kettőtől mehetnek be a megemlékezők, a szertartás 16 órától kezdődik és 17 óráig tart.

Ezután a gyászmenet a Dózsa György út érintésével a Hősök terére vonul, ahol katonai tiszteletadás mellett vesznek búcsút a dandártábornoktól. Az Andrássy úton keresztül ér a koporsó és a menet a Szent Istvűn Bazilikához, ahol a gyászmise este héttől kezdődik. A templom előtt kivetítőkön figyelhetik a szertartást. Puskás Ferencet ezután, körülbelül este fél kilenckor, szűk családi körben helyezik végső nyugalomra.

 

Forrás: Index


Design By: SZLOBILACI-Studio 2006-2024       Webmester: webmester@szlobilaci.hu