Kezdőlap  Cikkek  Üzenőfal  Köszönet  Kapcsolat    *** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!
 

Meghalt Puskás Ferenc

 

Index
2006. 11. 17., 08:41

Az Aranycsapat legendás kapitánya 79 éves korában meghalt. A futball-legendát az elmúlt hat évben a Kútvölgyi Kórházban kezelték, szeptember közepe óta az intenzív osztályon ápolták.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 79 éves korában, pénteken reggel 7 órakor, a Kútvölgyi Kórházban elhunyt Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar labdarúgója, erről Szöllősi György, a család szóvivője tájékoztatta az MTI-t.

A család közleménye

Puskás Ferenc gyászoló családja Szöllősi György szóvivő révén az alábbi közleményt juttatta el az MTI-hez:

"Megrendülésünk pillanataiban is tudjuk és érezzük, hogy barátok és tisztelők sokasága gyászolja velünk együtt Puskás Ferencet, a nagy sportolót, az elhivatott edzőt, a mély hazafit, a csodálatos férjet és családapát, s hogy nagyon sokan szeretnék és próbálják kifejezésre juttatni részvétüket, ami nekünk, a gyászoló családtagoknak nagy megtiszteltetés, szívet melengető büszkeség, egyben érezhető felelősség. Kérjük ugyanakkor a tisztelőket és a média képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család igényét a csöndes, diszkrét gyászra ezekben a fájdalmasan nehéz napokban. Egyúttal felkértük Schmitt Pál barátunkat, a MOB elnökét, volt madridi nagykövetet, annak az emlékbizottságnak a vezetésére, amelynek segítségével a legkörültekintőbben igyekszünk előkészíteni és megrendezni drága halottunk búcsúztatását.

A testület napokon belül összeül Budapesten és megosztja a legfontosabb tudnivalókat a sajtóval. A rengeteg együtt érző üzenetet és erőt adó segítőkészséget megköszönve a család nevében:

Puskás Ferencné"

A futball-legendát az elmúlt hat évben a Kútvölgyi Kórházban kezelték, szeptember közepe óta az intenzív osztályon ápolták. Ebben az időszakban az intézményt csak kivételes esetekben, ünnepi események alkalmával hagyta el néhány órára.

Halálát légzési és keringési elégtelenség okozta.

Az Aranycsapat legendás kapitányát a magyar szurkolók a 20. század legjobb férfi sportolójának választották.

16 évesen a Kispestben

A világ legjobb labdarúgóit bemutató Futball enciklopédia - melyhez az előszót a korábbi angol válogatott Gary Lineker írta és főszerkesztője Keir Radnedge, a World Soccer magazin szerkesztője - "A bűvös bal láb" címmel két teljes oldalt szentel Puskás Ferencnek, a "Futballistenek" fejezetben, ahova Diego Maradona, Eusebio, Pelé, Johann Cruyff, Bobby Charlton, Franz Beckenbauer, Alfredo di Stefano, Stanley Matthews és Lev Jasin került be.

Puskás 16 évesen már a Kispest csapatának állandó tagja, edzője a kezdeti időkben édesapja volt, aki a ballábas "Öcsit" balösszekötőként játszatta. Ezen a poszton szerepelt később a válogatottban is, ahol 18 évesen, 1945-ben Ausztria ellen mutatkozott be.

Nem tért vissza

A Grosics Gyula, valamint a jobbfedezet Bozsik József, illetve a Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc csatártrió köré szervezett válogatott négy éven át nem talált legyőzőre. A fantasztikus sorozat a lehető legrosszabbkor, az 1954-es világbajnokság berni aranymeccsén az NSZK ellen szakadt meg (2-3), Puskás a fináléban sérülten lépett pályára.

Életút

Született: 1927. április 2., Kispest
Eredeti neve: Purczeld Ferenc
Válogatottság/gól: 85/84 (magyar), 4/0 (spanyol)
Posztja: bal összekötő
Klubjai játékosként: 1942-49 Kispesti AC, 1949-56 Bp. Honvéd (magyar bajnokságban összesen: 349 mérkőzés/358 gól), 1958-67 Real Madrid (spanyol bajnokságban összesen: 179/154)
Klubjai edzőként: Alicante (spanyol), San Francisco Gales (amerikai), Vancouver Royals (kanadai), Panathinaikosz (görög), Colo-Colo (chilei), Szaúd-Arábia válogatottja, FCL Murcia (spanyol), AEK Athén (görög), al-Maszri (egyiptomi), Soi de América és Cerro Porteno (paraguayi), Panhellenic Melbourne (ausztrál), Magyarország válogatottja (1993. április-július, 4 mérkőzés)
Legnagyobb eredményei játékosként
A magyar válogatottal:
- olimpiai bajnok (1952, Helsinki)
- világbajnoki ezüstérmes (1954, Svájc)
- Európa-kupa győztes (1953)
A Budapest Honvéddal:
- ötszörös magyar bajnok (1949-50, 1950 ősz, 1952, 1954, 1955)
- négyszeres magyar gólkirály (1947-48: 50 gól, 1949-50: 31, 1950
ősz: 25, 1953: 27 gól)
A Real Madriddal:
- háromszoros BEK-győztes (1958-59, 1959-60 - a döntőben négy gólt szerzett, ami máig rekord, 1965-66)
- kétszer a BEK-sorozat gólkirálya (1959-60: 12 gól, 1961-62: 7 gól - holtversenyben)
- Világkupa-győztes (1960)
- hatszoros spanyol bajnok (1960-61, 1961-62, 1962-63, 1963-64, 1964-65, 1966-67)
- kétszeres Spanyol (Király) Kupa-győztes (1958, 1962)
- négyszeres spanyol gólkirály (1959-60: 28 gól, 1960-61: 27 gól, 1962-63: 26 gól, 1963-64: 20 gól)
- Világválogatott (1963), Európa-válogatott (1965)
- az Aranylabda-szavazáson 2. (1960), 4. (1956), 5. (1961), 7. (1959)
Legnagyobb eredményei edzőként:
- BEK-döntős - Panathinaikosz (1971)
- háromszoros görög bajnok - Panathinaikosz 2 (1970, 1972), AEK Athén 1 (1979)
- egyszeres ausztrál bajnok (1991) és kupagyőztes (1990) - Panhellenic
Kitüntetései:
A Nemzet Sportolója (2004)
A XX. század legjobb magyar sportolója
Halhatatlanok Klubjának tagja (1991)
Golden Foot-díjas (2006)
Európa Bajnoka (2006)
A sportági Hírességek Csarnokának tagja
NOB Olimpiai Érdemrend (1997)
Köztársasági Elnök Arany Emlékérme (1997)
Magyarság Hírneve (1997)
a FIFA S.O.S. gyermekfalu mozgalmának magyarországi nagykövete
alezredessé (1992), majd ezredessé (1995) léptették elő a Magyar Honvédségben.

Az 1956-os forradalom kitörésekor Puskás csapatával, a Honvéddal Spanyolországban szerepelt, "Öcsi" a Bilbao elleni BEK-találkozó után nem tért vissza Magyarországra. Először Olaszországba szeretett volna szerződni, de az itáliai klubok lemondtak róla, mert túl öregnek tartották.

Canoncito

Régi menedzsere, Östreicher Emil segítségével 1958-ban a Real Madridhoz szerződött, ahol páratlan sikereket ért el: négyszer lett a spanyol bajnokság gólkirálya, Alfredo di Stefanóval minden idők egyik legjobb támadókettősét alkotta, az 1960-as Eintracht Frankfurt elleni BEK-döntőben a 7-3-as madridi sikerrel végződött meccsen négy gólt szerzett a glasgow-i Hampden Parkban, 130 ezer néző előtt (a másik három találat Di Stefanóé volt).

A spanyol szurkolók rajongtak érte, a beceneve Canoncito (Ágyúcska) volt. Az 1962-es chilei világbajnokságon a spanyol nemzeti együttesben lépett pályára.

BEK-döntő a Panathinaikosszal

Négy évvel később, 39 évesen vonult vissza, a futballal keresett pénzét különböző vállalkozásokba fektette be (többek között egy madridi kolbászgyárba) és edzőként folytatta pályafutását. A legnagyobb sikert a Panathinaikosz kispadján érte el, a görög együttessel 1971-ben bejutott a BEK döntőjébe, ahol azonban, a londoni Wembley Stadionban 2-0-ás vereséget szenvedett együttese az Ajax Amsterdamtól.

Magyarországra csak évekkel később látogathatott haza, a szurkolók mindenhol hősként ünnepelték. Magyar klubnál soha nem dolgozott edzőként, 1993-ban áprilistól júliusig a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, ez volt tréneri pályafutásának utolsó állomása.

Teljesítményét számos alkalommal elismerték, legutóbb augusztus 28-án, amikor ünnepélyes ceremónia keretében elhelyezték lábnyomát a monte-carlói Bajnokok Sétányán, amelyen a labdarúgás történetének kiemelkedő alakjai kapnak helyet.

A Real-elnök szerint példaképet veszítettek

Ramón Calderón, a Real Madrid elnöke azt mondta, hatalmas űrt érez szívében Puskás Ferenc halála kapcsán, s regnálása legfájdalmasabb, illetve a Real Madrid-család egyik legszomorúbb napjának titulálta november 17-ét.

"Puskás a mitikus csapatunk mitikus csatára volt. Rengeteg barátot hagyott hátra, mert olyan ember volt, akit mindenki szeretett, mint labdarúgót és mint embert. Emlékezetünkben számtalan csodálatos gólja marad meg, nem véletlenül lett négyszer gólkirály. A madridiak úgy általában, az én korosztályom pedig különösen nagy űrt érzünk, hogy elvesztettük egyik példaképünket" - nyilatkozott a Real vezetője a klub honlapján. Calderón elsők között nyilvánította ki részvétét Puskás özvegyének, egyben mindenben támogatásáról biztosította.

Gyurcsány: A legenda mindig itt marad

A miniszterelnök szerint nincs olyan magyar, akit érintetlenül hagyna Puskás Ferenc halála.

"Ritka és kivételes pillanat, amikor egy nemzet, egy közösség egy emberként gyászol, egy emberként emlékezik. A mai nap ilyen pillanat, hiszen túlzás nélkül kijelenthető: nincs olyan tagja a magyarságnak, akit érintetlenül hagyna Puskás Ferenc - vagy ahogyan mi ismertük és szerettük: Puskás Öcsi - halála" - áll Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közleményében.

Egy perc némaság

Az országgyűlési képviselők egyperces néma felállással adóztak Puskás Ferenc emlékének. Áder János, az Országgyűlés fideszes alelnöke a 2007-es költségvetés parlamenti vitáját megszakítva jelentette be a gyászhírt.

"Tudtuk, hogy régóta küzd a betegséggel, de ma reggel Öcsi bácsi itt hagyott minket" - mondta Áder János, majd hozzátette: Puskás Ferencet nem olyan régen magyar szurkolók a XX. század legjobb férfi sportolójának választották.

A kormányfő a XX. század legismertebb magyarjának nevezte a 79 éves korában elhunyt legendás játékost, akivel még most is beazonosítják Magyarországot: "És mi tudtuk életében, és sosem felejtjük el halála után sem, milyen szerencsésnek érezheti magát az a nemzet, amelyet róla emleget és ismer a világ. Puskás Öcsi egyike volt a nagyoknak, akik naggyá tették ezt az országot - és ezért mindig hálásak leszünk neki.

Puskás Ferenc egy személyben testesítette meg nemcsak az Aranycsapatot, de a magyar futball aranykorát is, így most, a halálával vele búcsúztatjuk a magyar futball-történelem legdicsőségesebb korszakát is" - olvasható a közleményben.

Gyurcsány Ferenc közleményét azzal zárta, hogy "Puskás Öcsi, a legenda mindig itt marad velünk."

Gyászlobogók a sportlétesítményeken

A sportért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Lamperth Mónika mély megrendüléssel értesült a világ valaha volt egyik legjobb labdarúgója, Magyarország világszerte legismertebb sportembere, Puskás Ferenc haláláról. A miniszter közleményében részvétét fejezi ki, és osztozik a labdarúgó-legenda családja, valamint a pótolhatatlan veszteséget elszenvedett magyar sporttársadalom gyászában.

"Lamperth Mónika emellett tisztelettel arra kéri minden hazai sportlétesítmény vezetőjét, hogy az épületen gyászlobogó elhelyezéséről gondoskodjanak, a hétvégi sporteseményeken pedig méltóképpen emlékezzenek meg a 79 évesen elhunyt labdarúgó-legendáról" - áll a közleményben.

Saját halott

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) honlapja vezető helyen, terjedelmes cikkben számol be Puskás Ferenc halálhíréről és a legendás futballista életének, pályafutásának fontosabb állomásairól. A szerkesztők az anyag végén kiemelik, hogy a tisztelet jeleként 2002-ben az MLSZ kezdeményezésére róla nevezték el a nemzeti stadiont, így ma az egykori Népstadiont Puskás Ferenc Stadionnak hívják, illetve hogy szintén Puskás Ferencről kapta a nevét a magyar bajnokság legtehetségesebb játékosának járó díj.

Puskás Ferencet a Magyar Labdarúgó-szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB)valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési minisztérium saját halottjának tekinti.

"Hihetetlen szomorúság tölt el Puskás Ferenc halála miatt" - mondta az MTI-nek Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. Az MLSZ természetesen minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik segíteni a családnak. Úgy gondolom, egy ilyen tragédia után mindenkinek érdemes lenne megállni egy pillanatra és végiggondolni bizonyos dolgokat, mert sok minden nem úgy zajlik ebben az országban, ahogy kellene. Mindez százszorosan igaz a magyar labdarúgásra."

George F. Hemingway, Puskás Ferenc egyetlen hazai klubjának, a Budapest Honvédnak tulajdonosa megrendülten értesült minden idők legnagyobb magyar labdarúgójának eltávozásáról, s kijelentette, az egyesület saját halottjának tekinti. "Nemcsak nagyszerű játékos volt, hanem még nagyszerűbb ember is. Mindent elmond róla, hogy két klubot, a Honvédot és a Real Madridot, illetve két országot, Magyarországot és Spanyolországot tett naggyá a futball világában" - mondta az MTI-nek Hemingway.

Puskás Ferenc 1942 és 1956 között a Kispesti AC-ben és jogutódjában, a Bp. Honvédban 349 bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett. A klubbal ötször bajnok és négyszer gólkirály lett. Az egyesület korábban visszavonultatta 10-es mezszámát.

A FIFA és az UEFA is emlékezik

A Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) internetes oldala egyaránt vezető helyen számol be Puskás Ferenc halálhíréről.

A FIFA honlapja minden idők egyik legnagyobb futballistájaként jellemzi az elhunytat, kiemelve, hogy a Honvéddal és a Real Madriddal is bajnoki címeket nyert, utóbbi csapattal háromszor a BEK-et is elhódította, valamint, ő volt a "Mágikus Magyarok", az Aranycsapat motorja. Terjedelmes anyagában a FIFA emlékeztet arra, hogy a magyar válogatottban elért 84 gólja az örökranglista előkelő helyére sorolja a klasszist játékost, valamint hogy a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS szavazásán Puskás a negyedik lett a XX. század legjobb játékosai között.

Az UEFA internetes oldala két külön cikkben is megemlékezik Puskás játékos- és edzői pályafutásának fontosabb állomásairól és felidézi eredményeit. Kiemeli, hogy a csatár a sportág történetének egyik legjobb bal lábával volt megáldva és idézi egyik kijelentését, amelyből kiderül, hogy a labda volt az igazi kabalája: "Csak akkor vagyok nyugodt, amikor velem van." - mondta Puskás.

 

Forrás: Index


Design By: SZLOBILACI-Studio 2006-2020       Webmester: webmester@szlobilaci.hu