Kezdőlap  Cikkek  Üzenőfal  Köszönet  Kapcsolat    *** *** ***
Kérem támogassa
Ön is az oldalt!
 

Puskás Ferenc
(1927. április 2. - Budapest, 2006. november 17.)

 

 

" Még nem születtek olyan emberek a Földön, akik - ha nekiálltak rúgni a labdát - nem értettek volna szót egymással."

Kisteleki István
az MLSZ elnöke

 

Puskás Ferenc (Purczeld Ferenc)

Már 15 éves korában a magyar nemzeti bajnokságban játszott, első mérkőzésén, 1943 decemberében a Kispesti AC csatárosát erősítette. Négyszer volt gólkirály. Kiváló rugótechnikájú, egyedülálló cselezési készséggel rendelkező, veszélyes bal lábáról híres csatár.
Az ötvenes évek magyar Aranycsapatának a kapitánya. 1952-ben Helsinkiben olimpiai aranyérmet, a következő évben Európa Kupát, az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Svájcban a FIFA hivatalos értékelése szerint a torna legjobb játékosa. 1958 és 1960 között a Real Madrid csatársorában egymás után háromszor nyerte meg a bajnokcsapatok Európa-kupáját. A spanyol ligában négyszer lett gólkirály. 1965-ben befejezett pályafutása során összesen 1176 gólt szerzett, ebből 83-at a magyar válogatottban, ezzel ő a nemzeti tizenegy legeredményesebb futballistája.
Pályafutása befejezése után edzőként dolgozott, a görög Panathinaikoszt BEK-döntőbe vezette, négyszer a magyar válogatottat is irányította. 2002-ben az 1953-ban felavatott Népstadion nevét hivatalosan is Puskás Ferenc Stadionra változtatták.

 


Design By: SZLOBILACI-Studio 2006-2021       Webmester: webmester@szlobilaci.hu